Vill du tjäna extra pengar i sommar? Hyr ut din lägenhet till UISS!

For information in English, please contact bostad@uiss.org

Nedan följer information till dig som är intresserad av att hyra ut din bostad till UISS. Läs igenom all information innan du fyller i anmälningsformuläret. Vid ytterligare frågor, kontakta Kelly på bostad@uiss.org, eller 076 869 5913 under kontorstid. Vänligen notera att vi inför sommaren 2019 främst söker lägenheter i centrala Uppsala (1-4 rum).

Allmänt om UISS

Uppsala International Summer Session grundades 1963 och är en stiftelse som varje sommar tar emot ca 200 personer från hela världen, som kommer hit för att studera svenska under 2-9 veckor. Deltagarna som är från 18 år och uppåt är alltifrån studenter till lärare, affärsmän, diplomater och andra yrkesverksamma. Kurserna är förlagda till Vuxenskolans lokaler på Kungsängsgatan 12.

För att vi ska kunna erbjuda våra deltagare boende under sommaren behöver vi hyra möblerade lägenheter i olika perioder fr.o.m. söndagen den 16 juni t.o.m. fredagen den 16 augusti 2019. Vi hyr i första hand bostäder som ligger i centrala Uppsala eller på gångavstånd till centrum.

Anmälan

Senaste datum för anmälan är söndag den 12 maj 2019. Anmälan är bindande efter att man har fått besked om att få hyra ut.

För anmälan, vänligen fyll i detta onlineformulär. 

Vid eventuella problem kan du kontakta bostad@uiss.org

Det är mycket viktigt att meddela oss om datumen som bostaden är tillgänglig ändras eller om bostaden inte längre står till vårt förfogande. Ibland måste vi hyra en bostad i sista minuten och måste då veta att de bostäder som är anmälda också finns tillgängliga. Vi räknar med att bostaden är tillgänglig hela den period som anges i anmälningsblanketten om inget annat meddelas.

Besked om uthyrning

Besked om uthyrning kan lämnas först i juni, då vi fått in de flesta anmälningarna till kursen. Vi förstår att detta skapar en viss osäkerhet och vi ber dig ha överseende med det. Man får en bekräftelse via email oavsett om man får hyra ut eller inte.

Eftersom vi tar emot anmälningar från kursdeltagare även under sommaren kan en uthyrning komma ifråga så sent som i juli. De bostäder som vi inte behöver till den första perioden står därför automatiskt kvar som reserver. Därför är det mycket viktigt att man alltid meddelar oss om bostaden inte längre skulle vara tillgänglig för uthyrning, samt är beredd på att hyra ut med kort varsel.

Notera att om vi inte behöver hyra din bostad utgår ingen ersättning, även om du ställt i ordning bostaden eller lämnat in nyckeln. Uthyraren kontaktas omgående om någon förändring gällande uthyrningsperiod skulle uppstå under sommaren.

OBS! På förekommen anledning vill vi även be er att vänligen notera att bostaden under en eventuell uthyrningsperiod står hyresgästen/hyresgästerna tillhanda och att du således inte har möjlighet att besöka bostaden utan samråd med dem. På förfrågan till bostadsansvarig kan du få kontaktuppgifter till dina hyresgäster och kan själv stämma av en tid som passar för att hämta upp ev. saker eller liknande. Väljer du att lämna blommor i bostaden görs detta på egen risk. Vi kan inte garantera att hyresgästerna vattnar dessa, men du kan självklart önska att de gör detta i ditt informationsbrev (se nedan).

Bostadsinspektion

Efter sista anmälningsdagen, så kommer vi att titta på de bostäder som är av intresse för oss, för att kunna bilda oss en uppfattning om hur de ser ut och matcha dem mot deltagarnas önskemål. Bostadskoll kommer att ske under sista halvan av maj. Exakta datum och tider skickas ut via email efter sista anmälningsdatum. Vi inspekterar även bostäderna dagarna innan studenterna anländer för att kontrollera att de är i gott skick.

Observera att trevliga och välutrustade bostäder i (för oss) attraktiva områden prioriteras, samt att tillgång till internet i bostaden kan öka chanserna att få hyra ut.

Uthyrningsperioder (2019)

Antal veckor Datum
9 fr.o.m. 16 juni t.o.m. 16 augusti
6 fr.o.m. 16 juni t.o.m. 26 juli
6 fr.o.m. 7 juli t.o.m. 16 augusti
3 fr.o.m. 16 juni t.o.m. 5 juli
3 fr.o.m. 7 juli t.o.m. 26 juli
3 fr.o.m. 28 juli t.o.m. 16 augusti

Vi hyr i regel bostäderna enligt ovanstående uthyrningsperioder, med inflyttning och utflyttning på de angivna datumen. Korta bostadskontroller kommer dock genomföras 2 dagar innan, samt efter, varje uthyrningsperiod för att inspektera lägenheterna och åtgärda eventuella brister. Tänk därför på att lägenheten ska finnas tillgänglig för oss med 2 dagars marginal innan samt efter angivna uthyrningsperioder. Det kan också förekomma undantag, t.ex kan det hända att bostaden hyrs under 2 veckor, eller några dagar före och efter ovanstående datum. Ange därför den totala period som bostaden kan stå till vårt förfogande.

Vänligen observera att uthyrningen gäller inklusive första och sista datumet. Bostaden skall alltså vara utflyttad och klar till första uthyrningsdatumet, och kommer stå färdigstädad och redo för er återinflytt tidigast första dagen efter sista uthyrningsdatum.

 

Ersättningar 2019

Bostad Ersättning/3 veckor
Liten 1-rumslägenhet (23-32kvm) 3 400 SEK
Stor 1-rumslägenhet (från 33kvm) 3 700 SEK
2-rumslägenhet 5 700 SEK
3-rumslägenhet 6 500 SEK

Ersättning betalas ut till det kontonummer som anges i anmälningsblanketten, enligt de perioder man hyr ut. Hyr man till exempel ut 3 veckor till en student och sedan 6 veckor till en annan student, sätts först ersättning för 3 veckor in på kontot, därefter för 6 veckor. Ersättningen förs in på kontot efter att hyresgästen har anlänt. På grund av mycket administration i början av varje period kan det dröja några dagar. För el och internet utgår ingen extra ersättning. Vänligen kontrollera att kontonumret är korrekt angivet i anmälningsblanketten!

Försäkring

Bostaden är inte försäkrad via UISS, men om något i bostaden skulle gå sönder så utgår ersättning, förutsatt att det är en skada som vår deltagare varit vållande till eller hade kunnat förhindra. Det utgår ingen ersättning för vanligt slitage. Ersättning kan ges mot uppvisande av kvitto på ersatt föremål. Alla eventuella skador måste rapporteras till bostad@uiss.org senast den 15 september 2019. Vi rekommenderar att man tar undan värdefulla saker samt saker som inte går att ersätta. UISS informerar givetvis kursdeltagarna om att rökning inomhus är strängt förbjudet.

Informationsbrev

Skriv ett kort brev på engelska med praktisk information om bostaden som kan vara användbar för hyresgästen. Lämna en kopia i bostaden och maila en kopia till bostad@uiss.org. Brevet skall vara oss tillhanda senast tisdag den 11 juni och ska innehålla information om:

 • Portkoder
 • Tvättstuga och soprum
 • Var städutrustning finns
 • Vilka skåp, lådor, hyllor i kyl och frys etc. som kan användas. Märk dessa med ditt namn i köket/övriga rum vid behov.
 • Internetkoder om dessa är tillgängliga
 • Om du t.ex. vill att blommor vattnas, post tas in etc. (kan ej garanteras!)

Nyckelinlämning

Lämna in din nyckel till oss på Kungsängsgatan 12, 1tr (Gågatan, Vuxenskolans lokaler). Nyckeln skall vara oss tillhanda senast tisdag den 11 juni (eller enl.ök. om du t ex inte har någon extranyckel tillgänglig). Lägg nyckeln i ett kuvert märkt med UISS samt ditt namn och gatuadress inkl. lägenhetsnummer. Om nyckeln lämnas utanför kontorstider går det att lämna kuvertet i en postbox på Postnords kontor, Skolgatan 8, i nr 15 100. Det är viktigt att märka kuvertet med namn så att vi inte blandar ihop nycklar. 

 • Om nyckeln inte är inlämnad på angivet datum kan vi inte räkna med din bostad i vår planering och vi förbehåller oss då rätten att hyra en annan bostad.
 • Observera att inlämnad nyckel inte garanterar att vi kommer att hyra bostaden. Om så är fallet går det givetvis att hämta ut nyckeln närsomhelst under våra kontorstider (se nedan).
 • Efter uthyrningen kan vi lämna nyckeln direkt i din brevlåda, förutsatt att du har en extranyckel. Den kan annars hämtas ut på kontoret senast tisdag 20 augusti eller postas till en annan adress. Ange i blanketten vilket alternativ som passar dig bäst. Du kan även skicka någon annan att hämta nyckeln i ditt ställe, förutsatt att du kontaktat bostadsansvarig om detta (med fördel via email).

Städning

 • Töm garderober och skåp
 • Dammsug
 • Damma och våttorka
 • Rengör i dusch, toalett och handfat noggrant. Ta bort ev. hår och mögel vid golvavloppet, rengör under och runt toalettsitsen och i toaletten, ta bort ev. mögel på duschdraperi, fläckar i handfat/på kranar etc.
 • Rengör köksutrymmen noga
 • Töm kylskåpet/dina utrymmen i köket om du bor i korridor, samt rensa ut ev. gammal mat i kylen som andra i korridoren lämnat efter sig så att den nya gästen kan känna sig bekväm. Om skåpen är fulla/dina hyllor i kylen/frysen ej tomma, så kommer dessa varor att flyttas eller slängas om den nya gästen inte vill ha dem.
 • Ta bort ev. fasta telefoner

Lämna kvar

 • Möbler och inredning
 • Köksutrustning
 • Täcke och kudde
 • Tvål och toalettpapper
 • Städutrustning för att dammsuga, damma, moppa, samt rengöra badrum och köksutrymmen
 • Handduk och lakan är frivilligt att lämna kvar.

Om ovanstående punkter inte är uppfyllda förbehåller vi oss rätten att avstå från att hyra det aktuella boendet, alternativt dra av på ersättningen. UISS personal ansvarar för att bostaden återlämnas i gott skick.

Uthyrningstillstånd

Du ansvarar själv för tillstånd för uthyrning från din hyresvärd. Vi kan teckna ett kontrakt om din hyresvärd kräver det. Om du bor i korridor kan det vara bra att meddela övriga studenter i korridoren om att en utländsk student möjligen kommer att hyra ditt rum under sommaren.

Kontakt

Email: bostad@uiss.org
Telefon: 076 869 5913
Postadress: UISS, Box 15 100 , 750 15 Uppsala
Besöksadress: Kungsängsgatan 12, 1 tr (Vuxenskolans lokaler)

Öppettider: 11 juni-21 augusti, måndag-torsdag kl 9-16. Vid planerat besök under lunchtid, vänligen ring i förväg.

Tack för ditt deltagande!

Kelly Atkinson
Bostadsansvarig UISS